Informasjon


Gastric Sleeve - operasjonen jeg skal gjennom

Operasjonen jeg skal ha heter Gastric Sleeve, og utføres på Voss sjukehus.


Operasjonen innebærer at magesekken gjøres om til et "smalt rør". Cirka 75-90 % av magesekken tas bort. Magesekkvolumet reduseres dermed kraftig og det blir veldig lite plass igjen. I den delen som tas bort bygges en stor del av kroppens grelin. Dette er et sulthormon og det antas at dette også bidrar til vektreduksjonen, da en ikke kjenner sultfølelsen på samme måte lenger, slik jeg har forstått det. 






Det har vist seg at Sleeve Gastrectomy fungerer bra som operasjonsmetode for mange pasienter. En fordel sammenlignet med Gastric Bypass er at man bevarer den nedre del av magesekken, og dermed unngår risikoen for problemer med avføringsmønsteret. Risikoen for ulike typer sykdommer som følge av mangel på vitaminer og mineraler, er også mindre sammenlignet med Gastric Bypass. 


En vektoperasjon innebærer at man reduserer magesekkens størrelse og at mengden mat man kan spise i framtiden blir kraftig redusert, noe som gir vektreduksjon. Dette påvirker måten man spiser på og leder til visse kostholdsforandringer. Det å spise mindre mengde mat øker behovet for et sunt og helseriktig kosthold, og det er viktig at kroppen daglig skal få i seg alle viktige næringsstoffer og dermed unngå mangelsykdommer på lang sikt. Varig omlegging av kosthold er derfor viktig. Kostholdet etter operasjon kommer jeg tilbake til :)


Selve operasjonen er en kikkhullsoperasjon. Med kikkhullskirurgi bryter man hudens barriere vesentlig mindre enn ved åpen kirurgi, da en går inn ved mindre snitt. Fordelene er mange - blant annet reduseres risikoen for blødninger, infeksjoner og sårsmerter meget vesentlig.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar